Bałkańskie śniadanie z dodatkiem jajek
- Przez kruku --
- Wednesday, 15 Nov, 2023
W kuchni bałkańskiej bardzo często wykorzystuje się ciasto filo i tworzy za jego pomocą delikatne przekąski, które można jeść o każdej porze dnia. Nasza propozycja na śniadanie to połączenie ciasta z farszem na bazie jajek.
To cienkie ciasto warstwowe wytwarza się z mąki, wody i odrobiny oleju. Phyllo po grecku oznacza liść i właśnie z krajem na Półwyspie Bałkańskim kojarzony jest ten produkt, chociaż sposób jego przygotowania pochodzi z Turcji. Potrawy na bazie ciasta filo to podstawa kuchni bałkańskiej. Najczęściej tworzy się z nich właśnie koszyczki i nadziewa różnymi farszami –
z mięsa, sera, warzyw czy jajek.
– Jajka są często używane do farszu, aby wzmocnić jego konsystencję, smaku i wartości odżywcze – mówi Tomasz Jokiel z Ferm Drobiu Jokiel. – Jajko stanowi doskonały składnik wiążący, pomagając zespolić pozostałe składniki i nadać farszowi spójność. Warto dostosować ilość jajka do własnych preferencji smakowych i oczekiwanego efektu.
Chrupiące koszyczki bałkańskie w cieście filo
Składniki (na 8 porcji):
- 5 jaj z Ferm Drobiu Jokiel
- 6 płatów ciasta filo
- 100 g śmietany 30 %
- 100 g sera mozzarella
- 300 g szynki wędzonej
- szczypior
- 50 g masła
- pieprz i sól
Sposób przygotowania:
Gotujemy 5 jaj na twardo, obieramy ze skorupki i kroimy w drobną kostkę. Rozgniatamy widelcem w miseczce. Szynkę kroimy w drobną kostkę i mieszamy z jajami. Dodajemy śmietanę i szczypior pokrojony w drobną kostkę i również mieszamy. Gotowy farsz odstawiamy na bok. Ciasto filo kroimy w kwadraty o wymiarach ok. 11 x 11 cm, smarujemy masłem z każdej strony, po czym układamy na blaszce do muffinek. W każdej foremce układamy 3 płaty ciasta filo - każdy z nich pod innym kątem. Potem nakładamy do nich farsz tak, by zrównać go z górnym poziomem foremki. Każdy koszyczek posypujemy mozzarellą przykrywając farsz. Wkładamy do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni i pieczemy przez 20 minut. Po upieczeniu posypujemy z wierzchu szczypiorkiem.